ondernemingsplan - Heylo

Deel

Hoe stel ik een ondernemingsplan op?

Een ondernemingsplan, ook wel bedrijfsplan genoemd, is een document dat u opstelt en waarin alle plannen omtrent uw onderneming worden beschreven. Het is aan te raden om een ondernemingsplan gelijk op te stellen wanneer u uw bedrijf opstart, omdat u hiermee meer inzicht in uw bedrijf krijgt.

Voor wie is een ondernemingsplan?

Een ondernemingsplan is zowel voor uzelf als voor eventuele derden relevant.

In het ondernemingsplan brengt u alle kansen en eventuele obstakels in kaart. U beschrijft ook de visie en missie van uw bedrijf en wordt daarbij echt aan het denken gezet over uw onderneming. Door dit concreet te maken en op te schrijven krijgt u veel meer grip op uw bedrijf en weet u waar u naartoe moet werken.

Daarnaast kunnen derden, zoals een bank of andere investeerder, om een ondernemingsplan vragen. Dat is bijvoorbeeld bij het aanvragen van een hypotheek. Zij willen zo concreet mogelijk weten wat de kans van uw bedrijf is.

Onderwerpen in het bedrijfsplan

Het ondernemingsplan gaat over úw bedrijf en verschilt dus ook per bedrijf. Maar er zijn wel een aantal onderwerpen die in elk ondernemingsplan aan bod moeten komen:

  1. Wie bent u? Hierin wordt de scope van uw bedrijf omschreven. Bent u zelfstandig ondernemer of werkt u samen met anderen? Heeft u een pand? Is er sprake van personeel? Waar wilt u het bedrijf vestigen? Wat is het doel van uw bedrijf (missie en visie)?
  2. Omschrijving van de markt. In dit hoofdstuk gaat u dieper in op uw doelgroep, uw concurrentie en belangrijke ontwikkelingen in de markt.
  3. Omschrijving van uw product of dienst. Wees hier zo concreet mogelijk. Gaat u bijvoorbeeld werken met verschillende pakketten of abonnementen? Of heeft u al een idee van uw product range? Omschrijf hier alles wat u nu al weet en schets ook een beeld van de toekomst.
  4. Uw marketingplan. Hoe wilt u klanten werven? Welke kosten zijn daaraan verbonden? Wat zijn uw marketingdoelstellingen?
  5. Financieel plan. Dit is, zeker voor investeerders, een erg belangrijk onderdeel van uw plan. Hieruit moet blijken of uw concept haalbaar is. Het financieel plan bestaat uit een business model, omzetverwachting, liquiditeitsbegroting en een overzicht van alle kosten voor minimaal de eerste 3 jaar.

Tips voor een ondernemingsplan opstellen

  • Omschrijf alles zo concreet mogelijk. Het doel van het ondernemingsplan is dat u over alle aspecten van uw bedrijf heeft nagedacht en dit ook overbrengt op anderen. Dat kan alleen als u alle details beschrijft.
  • Correcte spelling. Wanneer u uw ondernemingsplan toont aal derden, zoals een bank, wilt u voorkomen dat hier slordigheden en spellingsfouten in staan. Controleer dit daarom nauwkeurig.
  • Het opstellen van een financieel plan is voor veel ondernemers het meest lastige onderdeel van het ondernemingsplan. Zeker wanneer u nog geen ervaring heeft met ondernemen komt hier veel bij kijken. Laat u daarom helpen door een financieel adviseur. Zorg er daarnaast voor dat u echt begrijpt wat alle cijfers betekenen. Het is een belangrijk en ook erg handig onderdeel van uw bedrijf.
  • Bekijk voorbeelden. Er zijn veel online voorbeelden van bedrijfsplannen te vinden. Leg verschillende voorbeelden naast elkaar en houd dit erbij wanneer u aan de slag gaat met uw eigen bedrijfsplan.
  • Laat uw ondernemingsplan zien aan vrienden. Geef uw ondernemingsplan aan iemand anders en laat hem of haar toetsen of alles duidelijk is. In principe moet het plan voor buitenstaanders duidelijk zijn zonder extra uitleg.
  • Begin op tijd! Een ondernemingsplan is een uitgebreid document, waar veel tijd in zit. Begin daarom op tijd, zodat u het plan ook daadwerkelijk goed kunt uitwerken.
  • Schakel externe hulp in. Komt u er zelf niet uit? Heylo helpt startende ondernemers met verschillende aspecten van het opstarten van een bedrijf, waaronder ook het ondernemingsplan. Lees hier meer over onze startershulp.

Bekijk onze diensten hier of neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.